... je rechten en plichten als jobstudent
Als je als jobstudent aan de slag gaat, zijn er een paar dingen die je moet weten. Want net als bij een gewone job zijn er voor jou als werknemer een aantal regels. Vind je op deze pagina geen antwoord op jouw vraag? Kom dan gerust eens langs bij een Manpower-kantoor in je buurt. Voor de meest up-to-date informatie kan je ook terecht op de website van mysocialsecurity.
Kan ik aan de slag als jobstudent?
Van zodra je 16 jaar oud bent kan je aan de slag als jobstudent. Als je op 15-jarige leeftijd de eerste 2 jaar van je secundair onderwijs al hebt afgerond, dan mag je ook al als student gaan werken. Ben je niet meer leerplichtig (+18 jaar), dan kan je alleen nog als student werken als je nog les volgt. Als je deeltijds naar school gaat, mag je in bepaalde gevallen niet meer als jobstudent werken. De brochure Wegwijs in de studentenarbeid van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg geeft je een overzicht van de voorwaarden.
Wat is studentenarbeid?
Als werkende student krijg je een specifiek type contract: de overeenkomst voor tewerkstelling van studenten. Die overeenkomst heeft een beperkte duurtijd. Als werknemer met een studentenovereenkomst word je beschermd door arbeidswetgeving. Die bepaalt welke arbeid is toegelaten, op hoeveel rust je recht hebt, wanneer je wel en niet mag werken, ...
Hoeveel dagen mag ik werken?
Per jaar mag je van de overheid 475 uren werken als jobstudent, dat is je contingent. Zolang je binnen die 475 uren blijft, betaal je minder sociale bijdragen dan een gewone werknemer. Met Student@work kan je nagaan hoeveel dagen je nog over hebt van je contingent. Je kan ook meer dan 475 uren werken, maar het heeft minder voordelen. Kijk voor meer info ook eens bij de vraag: Mag ik meer dan 475 uren werken?
Mag ik meer dan 475 uren werken?
Wil je meer werken dan de 475 uren die je van de overheid krijgt? Dat kan, maar dan verlies je het voordeel van de verminderde sociale bijdragen. Vanaf 476ste uur zijn de normale sociale bijdragen verschuldigd. Opgelet: je behoudt tijdens die extra dagen het statuut van student en je moet dus een studentenovereenkomst hebben.
Mag ik alleen in de zomer als jobstudent werken?
Sinds 2012 is werken als jobstudent helemaal niet meer gebonden aan een seizoen. Jij kiest wanneer je werkt en hoe lang. Wil je in de zomer 475 uren lang ijsjes verkopen? Dat kan. Hou je nog graag wat dagen over om later op het jaar bij te klussen als Kerstman? Geen enkel probleem. Wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je:
binnen je contingent blijft;
op post bent voor lessen of andere schoolactiviteiten; op die momenten mag je niet werken als jobstudent.
Mag ik als jobstudent werken bij meerdere werkgevers en/of een interimkantoor?
Je kan bij 1 werkgever blijven of gaan “jobhoppen”. Van de overheid krijg je 475 uren per jaar, waar je in die 475 uren werkt maakt niet uit. Zorg er wel altijd voor dat je een overeenkomst hebt met je werkgever.
Minder sociale bijdragen betalen, is dat wel legaal?
Ja hoor, je doet niets wat niet mag. De regeling voor verminderde sociale bijdragen op studentenwerk is een uitzondering die in de wet is voorzien. Lees het gerust zelf na op: Het Koninklijk Besluit van 23 december 1996.
Moet ik een studentenovereenkomst hebben met mijn werkgever?
Je moet een schriftelijke overeenkomst van bepaalde duur met je werkgever sluiten. Die wordt door jou en je werkgever ondertekend en hier moet je een kopie van ontvangen. Zo’n studentenovereenkomst geeft je zekerheid over je rechten en plichten en is dus erg belangrijk. Je sluit de overeenkomst af voor maximaal 1 jaar, van zodra je langer bij een werkgever hebt gewerkt wordt je overeenkomst als een gewone arbeidsovereenkomst beschouwd. Met die werkgever kan je geen nieuwe studentenovereenkomst meer afsluiten.
Wat moet er in de studentenovereenkomst staan?
Heel wat! De overeenkomst moet onder meer de volgende gegevens vermelden:
je identiteit;
een korte functiebeschrijving;
begin- en einddatum van de job;
arbeidsduur;
het loon (of de berekeningsbasis en -wijze).
De volledige lijst staat op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, waar je ook een model van een studentenovereenkomst vindt.
Kan ik de studentenovereenkomst verbreken?
Dat kan, maar je moet een opzeggingstermijn respecteren. Is de duur van jullie overeenkomst een maand of minder, dan bedraagt de opzeggingstermijn 1 dag. Sloot je een overeenkomst van meer dan een maand, dan moet je een opzeggingstermijn van 3 dagen respecteren. De opzegging gaat in op de maandag die volgt op de week waarin je de verbreking van de overeenkomst meedeelt aan de werkgever.
Kan mijn werkgever de studentenovereenkomst verbreken?
Dat kan, maar hij moet een opzeggingstermijn respecteren. Als de duur van jullie overeenkomst een maand of minder is, dan bedraagt de opzeggingstermijn 3 dagen. Is die langer dan een maand, dan moet de werkgever een termijn van 7 dagen in acht nemen. De opzegging gaat in op de maandag die volgt op de week waarin de werkgever je de verbreking van de overeenkomst meedeelt.
Kan de studentenovereenkomst een proefperiode bevatten?
Ja, die periode ligt dan tussen de 7 en 14 dagen.
Hoeveel bedraagt mijn loon?
In de meeste sectoren worden er collectieve arbeidsovereenkomsten en dus ook (minimum)lonen afgesproken. Als er geen overeenkomst is, dan wordt je loon bepaald op basis van het gemiddelde minimummaandloon. Dat bedrag wil nog wel eens veranderen, maar op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg vind je altijd de meest recente gegevens. Meer info:
Bruto en netto: wat is het verschil?
Een brutoloon is het loon dat de werkgever je verschuldigd is. Het nettoloon is wat overblijft wanneer sociale bijdragen en de belastingen (bedrijfsvoorheffing) van je brutoloon zijn afgetrokken. Blijf je als student binnen je contingent, dan gaat van jouw brutoloon enkel een solidariteitsbijdrage voor de sociale zekerheid. Die bijdrage is 2,71% van je brutoloon, ook je werkgever betaalt die bijdrage (5,42% van je brutoloon). In de meeste gevallen betaal je dankzij die bijdrage geen belastingen, maar je moet wel een aangifte indienen. Op Studentenarbeid en belastingen (FOD) vind je alle info.
Heb ik recht op vakantie en op vakantiegeld? Wat met feestdagen?
Vakantie en vakantiegeld zijn voorbehouden voor werknemers die de normale sociale bijdragen betalen. Als je alleen een solidariteitsbijdrage moet betalen, heb je er dus geen recht op. Voor wettelijke feestdagen (Kerstmis, Pasen, nationale feestdag, ...) ligt het anders. Die voorwaarden vind je in de brochure Wegwijs in de studentenarbeid.
Moeten mijn ouders meer belastingen betalen als ik werk als student?
Niet noodzakelijk, zolang je "ten laste" (financieel afhankelijk) bent bij je ouders betalen ze minder belastingen. Ben je jobstudent en komt je loon boven een bepaalde grens? Dan ben je niet meer ten laste en betalen je ouders dus meer belastingen. De grensbedragen veranderen elk jaar, op de website van de FOD Financiën vind je de laatste stand van zaken.
Behouden mijn ouders de kinderbijslag als ik jobstudent ben?
Als je in het eerste, tweede en vierde kwartaal niet meer werkt dan 240 uur, dan blijven je ouders recht hebben op kinderbijslag. Werk je meer, dan krijg je geen kinderbijslag voor het kwartaal waarin je te veel hebt gewerkt.